Telephone: (30) 210 6047722-5

Μάθετε περισσότερα

Από το 2010, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, επιτρέπεται πλέον η φοίτηση Ελληνοπαίδων στα ξένα ιδιωτικά σχολεία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες χωρίς περιορισμούς. Έτσι καλύπτουμε την ανάγκη των Ελλήνων γονέων για μια ποιοτική, εναλλακτική εκπαίδευση, χωρίς όμως να χάσουν τίποτα από την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της ενότητας. Προσπαθούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές και έτσι να δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες γονείς να γνωρίσουν καλύτερα το σχολείο μας και την εκπαιδευτική εμπειρία που μπορεί να βιώσει το παιδί μέσα σε αυτό.

5b

Διδάσκονται τα παιδιά Ελληνικά στο σχολείο;

Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στο σχολείο μας στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι μαθητές μας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Σε όσους ομιλούν την ελληνική γλώσσα στο σπίτι και στους αρχάριους, σε εκείνους δηλαδή που δεν γνωρίζουν καθόλου τα ελληνικά (διδάσκονται επομένως τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα - Greekasaforeignlanguage). Όσοι από τους μαθητές μας ομιλούν ελληνικά, ακολουθούν πολλά από τα στοιχεία του ελληνικού ωρολογίου προγράμματος, τα οποία όμως συνδυάζονται με το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η γραπτή και η προφορική έκφραση, η γνωριμία με την ελληνική λογοτεχνία, την ελληνική ιστορία και την ελληνική παράδοση, είναι μερικοί από τους γνωστικούς τομείς οι οποίοι καλλιεργούνται στο τμήμα των ελληνικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διδασκαλία της ελληνικής λογοτεχνίας. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα παιδιά συνηθίζουν να επιλέγουν βιβλία από τη δανειστική μας βιβλιοθήκη, ενώ στις μεγαλύτερες, προβάλλονται και αναλύονται έργα γνωστών Ελλήνων συγγραφέων, όπως Λιλίκα Νάκου, Ζωρζ Σαρή, Αλκυόνη Παπαδάκη, Διδώ Σωτηρίου, Σαμαράκη, Καρκαβίτσα, Μυριβίλη και πολλούς άλλους. Οι μαθητές μας μελετούν ολοκληρωμένα έργα, αλλά και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα έργα πολλών συγγραφέων, από διάφορες περιόδους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έτσι, αποκτούν σφαιρική αντίληψη της λογοτεχνικής παραγωγής. Το πρόγραμμά μας ολοκληρώνεται με επισκέψεις συγγραφέων στο σχολείο μας, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων (ανάλογων με την εκπαιδευτική βαθμίδα των παιδιών και του εκπαιδευτικού προγράμματος της κάθε τάξης) και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων.

5c

Πάνω και πέρα όμως από την Ελληνική γλώσσα οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με την αρχαιοελληνική σκέψη και φιλοσοφία μέσω εκτενών εργασιών πάνω, στον Πλούταρχο, Σωκράτη, Πλάτωνα και άλλους αρχαίους συγγραφείς και στοχαστές.

Πώς πιστοποιείται η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας;

Οι μαθητές του σχολείου μας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχία πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας (certificates of attaintment in Greek), αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος.

Οι εξετάσεις της ελληνομάθειας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και για τους Έλληνες αλλά και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, διότι αποτελούν προϋπόθεση για έκδοση πιστοποιητικών, για φοίτηση σε ελληνικά πανεπιστήμια και πλήρωση θέσεων στον δημόσιο τομέα.

Μόνο το μάθημα της Γλώσσας διδάσκονται τα παιδιά στο Ελληνικά πρόγραμμα στο Byron College;

Η διδασκαλία της ελληνικής μυθολογίας (που διδάσκεται συνήθως μέχρι τις ανώτερες τάξεις του δημοτικού), είναι ένα από τα πιο αγαπητά θέματα για τους μαθητές του ελληνικού τμήματος. Από την Πέμπτη Δημοτικού μέχρι την Τρίτη Γυμνασίου (year 5 – year 9) διδάσκεται και η ελληνική ιστορία, από τους δασκάλους του δημοτικού και το τμήμα ιστορίας του σχολείου μας. Τα παιδιά, ξεκινώντας από το Προϊστορικό Αιγαίο, την Μινωική Κρήτη και την Μυκηναϊκή Πελοπόννησο, παρακολουθούν την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού στην κλασσική αρχαιότητα, αλλά και τις μεταγενέστερες εποχές. Μαθαίνουν να κτίζουν τον Παρθενώνα, γίνονται υποκριτές στις αρχαίες τραγωδίες, ακολουθούν τις ρωμαϊκές λεγεώνες και θαυμάζουν τις περίφημες βυζαντινές εκκλησίες του ελληνικού χώρου. Εντρυφούν στα δημοτικά μας τραγούδια και μαθαίνουν από τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη, τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης. Στις ανώτερες τάξεις του σχολείου, διδάσκονται τέλος τα γεγονότα του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής καταστροφής. Η διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας, συνδιαζόμενη με την ευρωπαϊκή ιστορία, εφοδιάζει στους μαθητές με τις γνώσεις που χρειάζονται όχι μόνο για τις σπουδές τους, αλλά και την γενικότερη καλλιέργειά τους.

5d

Πώς έρχονται οι μαθητές σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική παράδοση;

Η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό, είναι θέμα ιδιαίτερης σημασίας για μας. Κάθε χρόνο, οργανώνονται επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους του νομού Αττικής (όπως το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας αγοράς, ο Κεραμεικός, ο αρχαιολογικός χώρος του Μαραθώνα κ.α.), σε γνωστά μουσεία (όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη), το Μουσείο Θεοχαράκη, το Παιδικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, κ.α.) και σε περιοδικές εκθέσεις (όπως η έκθεση του Γύζη και πολλών άλλων). Επισκεπτόμαστε φυσικά και τις εκθέσεις ζωγραφικής των μαθητών του σχολείου μας, ενώ συχνά, τα έργα των μαθητών μας αποσπούν βραβεία σε μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις ανάλογες με την ηλικία και το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο αναφέρονται, όπως παραστάσεις μυθολογίας, παραμύθια, ή θεατρικά έργα). Το σχολείο μας, οργανώνει εξάλλου και εκπαιδευτικές εκδρομές έξω από τον νομό Αττικής. Σε αυτές συνδυάζεται η επαφή με τη φύση και τις αγροτικές ασχολίες με τις επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Δελφοί και οι Μυκήνες.

Για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, οργανώνονται παραστάσεις κουκλοθεάτρου, καραγκιόζη ή άλλες εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου. Τα παιδιά οδηγούμενα από τις δασκάλες τους, επισκέπτονται επίσης ζωολογικούς κήπους και έρχονται σε επαφή με τη φύση και τις αγροτικές συνήθειες, καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επισκέπτονται ελαιοτριβεία, πατητήρια, μαθαίνουν για την παραγωγή μελιού και πειραματίζονται με τον πηλό.

Το πρόγραμμα επισκέψεων του ελληνικού τμήματος σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προγράμματα των άλλων τμημάτων και τις πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές που οργανώνονται από το σχολείο μας, βοηθά τους μαθητές να γνωρίσουν σε βάθος τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση.

Πώς αλλιώς προωθείται η Ελληνική Γλώσσα και κουλτούρα στο σχολείο;

Το ελληνικό τμήμα διοργανώνει ή παίρνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του σχολείου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. 

Δυναμική εξάλλου είναι η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στο Let'sCelebrateCulture από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις μας. Η συμμετοχή στην ημέρα των γλωσσών και την εβδομάδα βιβλίου, καθώς και ο εορτασμός των Εθνικών Επετείων της Ελλάδας (25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου), συμπληρώνουν τον κατάλογο των εκδηλώσεων του ελληνικού τμήματος που εμπλουτίζεται κάθε χρόνο, με σκοπό να δημιουργεί ένα ευχάριστο και φιλικό μαθησιακό περιβάλλον για τους μαθητές μας.

 

5a

 

Τα Ελληνικά σχολεία υπάγονται στο υπουργείο παιδείας. Το Byron College που υπάγεται;

Το Byron College είναι ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, αριθμός αδείας Ζ2/442/1986 όπου επιτρέπει την εγγραφή παιδιών στο σχολείο από ηλικίες 3 έως και 18 και ακολουθεί το Βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Φυσικά το σχολείο ακολουθεί τις οδηγίες του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την ύλη, τις εξετάσεις, το επίπεδο σπουδών των μαθητών, κλπ. Μάλιστα το σχολείο είναι μέλος του διεθνή οργανισμού Cobis όπου σκοπό έχει την υποστήριξη αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο των Βρετανικών σχολείων εκτός Μεγάλης Βρεταννίας και πιστοποιεί γραπτώς την ποιότητα εκπαίδευσης του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το απολυτήριο του Byron College αναγνωρίζεται;

Το απολυτήριο που δίδεται στους μαθητές μας κατά την αποφοιτησή τους απ' το σχολείο είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό του Ελληνικού Ενιαίου Λυκείου. Η βεβαίωση αντιστοιχίας χορηγείται μετά από σχετική αίτηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

Μπορεί ο Ελληνας μαθητής να δώσει Πανελλαδικές εάν το επιθυμεί;

Ο Ελληνας μαθητής δεν χάνει το δικαίωμά του να διεκδικήσει μία θέση στα Ελληνικά πανεπιστήμια εάν το επιθυμεί.

Μπορεί ένας μαθητής να μετεγγραφεί σε Ελληνικό σχολείο εάν το επιθυμεί;

Βεβαίως. Οι διαδικασίες μετεγγραφής είναι πανομοιότυπες με αυτές οποιουδήποτε Ελληνικού σχολείου.

 

back to top

International Associations & Accreditations

BSO-s  AoBSO logo vertical RGB cropped  Accredited RGB small1  ISA    University of Cambridge  Edexcel  ocr   UCAS logo ppuk small strap    logo-she

Offcanvas Module

Our themes are built on a responsive framework, which gives them a friendly, adaptive layout